Jurian den Besten
Fotografie

In het licht van


'In het licht van' is een groeiende serie stillevens, waarbij ik verschillende thema's los van elkaar uitlicht in fotografische stillevens.

Glas is al vanaf 1765 onlosmakelijk verbonden aan Leerdam. De stillevens waarin ik glasobjecten van bekende Leerdamse glasblazers verwerk (zie info onderaan), zijn dan ook een ode aan deze Glasstad en de rijke traditie van het glasblazen. De glasobjecten zijn bijzonder gevormd en niet altijd direct herkenbaar, wat de stillevens een extra dimensie geven. 

 

 bernard heesen


geir nustad


Marco Lopulalan

 

gert bullée


 

 

 Bernard Heesen


Bernard is een glaskunstenaar die zijn werk uitvoert in glasblazerij De Oude Horn te Acquoy bij Leerdam. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde Heesen van 1977 tot 1984 architectuur aan de Technische Hogeschool te Delft, de huidige Technische Universiteit Delft. In 1984 betrad hij de wereld van het glas in glasblazerij De Oude Horn, opgericht in 1977 door zijn vader Willem Heesen. Hij assisteerde zijn vader bij het werk rond het glas maakproces en het bouwen van glasovens. In 1986 koos Bernard Heesen definitief voor de glaskunst in De Oude Horn. Vanaf die tijd werkte hij samen met zijn vader en met andere glasblazers aan de ontwerpen van henzelf en van andere glaskunstenaars. In 1995 trok vader Willem Heesen zich terug en droeg de leiding van het bedrijf over aan zijn zoon Bernard. 

In zijn streven naar vernieuwing past Bernard Heesen in de Leerdamse glastraditie. Als uitvoerder van zijn werk laat hij tijdens het maakproces het toeval bijdragen aan vorm en expressie van zijn producten. Oude encyclopedieën inspireerden hem vanaf 1997 tot het blazen van de daarin afgebeelde voorwerpen, die hij de titel Encyclopedische gewrochten meegaf. Hierbij geeft hij de voorwerpen - kannen, arabesken, pullen, kelken enz. - een eigen expressionistische, soms karikaturale interpretatie. Met de dichter Arjen Duinker werkt hij aan de serie Encyclopedische woordenboeken: de wereld van de glasblazer; de wereld van Bernard Heesen. Inmiddels zijn hiervan drie delen verschenen. Hij ontwierp de dertig meter hoge toren met carillonklokken van kristalglas in Leidsche Rijn, ten westen van Utrecht. De glazen beiaard bevat 50 kristallen klokken, door Bernard Heesen vervaardigd in de Glasfabriek Leerdam, in samenwerking met Koninklijke Eijsbouts, klokkengieterij te Asten, die het stemmen van de klokken verzorgde. Ook de Tranen voor het verzet aan het Max Euweplein in Amsterdam heeft hij gemaakt.
 

Geir Nustad

Geir werd geboren in 1984 in Tromsø (Noorwegen). Zijn fascinatie voor glas ontstond toen hij voor het eerst glasblazers aan het werk zag. In 2006 verhuisde hij naar Zweden om bij het Kosta Glascentrum de driejarige opleiding glasblazen te volgen. Nadat hij in 2009 zijn diploma haalde, ging hij naar Amsterdam om aan de Rietveld Academie zijn creatieve kant verder te ontwikkelen. Hij studeerde in 2012 af als BFA. Geir is een veelzijdig kunstenaar; hij tekent, schildert, maakt sculpturen en installaties. Hij gebruikt glas als materiaal om een brug te slaan tussen ambacht, vorm en beeldende kunst. In zijn conceptuele werk combineert hij de oude Zweedse Graaltechniek op een unieke, moderne manier door gebruik te maken van foto’s in het glas om een verhaal te vertellen. Bij de objecten die Geir maakt voor de Glasblazerij richt hij zich vooral op kleur en vorm.


Marco Lopulalan
 
Marco (geboren 23-02-1969) zette als jongen van 18 zijn eerste stappen in de kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal. Hij is opgegroeid in de arbeiderswijk van Leerdam, “achter de Pijp” welteverstaan. Zijn opa was  kelkenmaker op “De Hut”, een specialisatie die Marco als geen ander beheerst en hem zijn Meestertitel heeft opgeleverd.

Zijn gedrevenheid komt voort uit wat het vak voor hem betekent. Het heeft hem zo’n tien jaar gekost om het een beetje onder de knie te krijgen. Daarna kwam het moment dat hij over de drempel stapte; hij werd gegrepen door het glas – vergelijk het met een verliefdheid. Vanaf toen ontwikkelde hij een passie voor het vak en doet hij er alles aan om die liefde te laten groeien. Het zit voortdurend in zijn hoofd.


Gert Bullée 

Op zijn zestiende begon Gert als leerling bij Royal Leerdam Crystal om in vijftien jaar uit de groeien tot meesterglasblazer. Als meesterglasblazer werkt Gert in opdracht voor kunstenaars en ontwerpers zoals Menno Jonkers, Pieke Bergmans en Siem van der Marel. Daarnaast voert hij zijn eigen ideeën uit in glas en geeft workshops glasblazen en glasgieten. Gert werkt in verschillende glasstudio’s in Nederland en België. In de Glasblazerij maakt hij vooral zijn eigen werk in de Leerdamse stijl. Gert combineert daarbij oude technieken en kleuren in nieuwe vormen. Door op verschillende plaatsen met verschillende mensen te werken blijft glasblazen een avontuur.

Met dank aan:  Nationaal Glasmuseum Leerdam en Stichting Kringloop Vijfheerenlanden Leerdam 
 
 
 
E-mailen
Bellen
Instagram